Stor körfestival i Örebro för unga – 200 sångare kommer hit

ungdomskor

Den 12–14 maj samlas över 200 unga sångare i körstaden Örebro för att ha workshops, ge konserter och sjunga i gudstjänster i Olaus Petri kyrka. – Det är en stor satsning från vår sida och Örebro känns som en utmärkt plats att vara på, säger projektledare Marita Sköldberg från Sveriges Kyrkosångsförbund.

Örebros rika musik- och kulturliv bärs bland annat upp av Svenska kyrkan Örebro pastorat, som har över 30 körer runt om i pastoratet och arrangerar många konserter varje år. I Olaus Petri församling på norr finns sju körer för olika åldrar och med olika svårighetsgrad – och det är församlingens ungdomskör OPQ som står som värd för den nationella ungdomskörfestivalen.

OPQ blev hela Sveriges luciakör 2013, när SVT valde att sända sitt luciafirande från Olaus Petri kyrka i Örebro. Kören har varit med och framfört Bachs Juloratorium tillsammans med Drottningholms Barockensemble och förra året var kören på turné i Tyskland.

– Vi är mycket glada över att få välkomna unga körsångare från hela landet och samtidigt medverka till att ett så spännande och genomarbetat program framförs i Örebro under en hel helg, säger Mats Bertilsson, kyrkomusiker i Olaus Petri församling och körledare för OPQ.

Mötesbyrån i Olaus Petri öppnar klockan 10 fredagen den 12 maj och sedan är det full fart i och runt Olaus Petri kyrka ända fram till söndag. Förutom gudstjänster, repetitioner och konserter, kommer ungdomarna även ha möjlighet att delta i olika workshops (Prästen mot väggen, kyrkvandring, tonbildning m.m.). Under helgen finns flera tillfällen för örebroarna att lyssna till över 200 körsångare i gudstjänst och konserter. Dessutom ger Nationella Ungdomskören en egen konsert fredag 12 maj kl. 20 i Olaus Petri kyrka. För samtliga programpunkter gäller fri entré.

  • Fredag 12 maj kl. 14 i Olaus Petri kyrka. Festivalens inledningsgudstjänst. Ungdomskören OPQ från Örebro sjunger under ledning av Mats Bertilsson.
  • Fredag 12 maj kl. 20 i Olaus Petri kyrka. Konsert med Nationella Ungdomskören. Dirigent: Birgitta Rosenquist Brorson.
  • Lördag 13 maj kl. 11.45 på Stortorget. Festivalkören med 200 sångare ger ett kort, musikaliskt smakprov i City Örebro.
  • Lördag 13 maj kl. 18 i Olaus Petri kyrka. Konsert med festivalkörens 200 sångare som sjunger under ledning av Birgitta Rosenquist Brorson och Mats Bertilsson. Ur programmet: Gloria av Antonio Vivaldi.
  • Söndag 14 maj kl. 11 i Olaus Petri kyrka (OBS tiden). Högmässa med 200 sångare.

 

Sveriges Kyrkosångsförbund arrangerar en nationell ungdomskörfestival, tillsammans med en lokal församling i Sverige, varje år sedan 2005. Ungdomskörer från hela landet samlas för att sjunga tillsammans under en helg. Det är andra gången som festivalen arrangeras i Olaus Petri församling i Örebro.

,