Örebro går mot strömmen – en ökning av andelen nya företag

Det fortsätter att gå trögt för nyföretagandet i Sverige. Under april registrerades 4 911 nya företag, en minskning med hela 18 procent jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år har nyföretagandet minskat med drygt två procent, visar ny statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och ett aktivt nyföretagande behövs för att Sverige ska må bra. Våra undersökningar visar att var tredje svensk drömmer om att starta eget, och därför är det allvarligt att så få tar steget till småföretagslivet, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Under april månad gjordes 4 911 registreringar av nya företag i Sverige. Det är en minskning med hela 17,8 procent jämfört med april 2016, då 5 973 nya företag registrerades. Antalet nya aktiebolag minskade också kraftigt i april, med 16,4 procent. Trots en stark marsmånad har därför nyföretagandet minskat med 2,3 procent hittills i år jämfört med motsvarande period förra året.

– Den tröga inledningen på nyföretagaråret 2017 måste tas på allvar. Förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag måste bli bättre så att vi kan säkra sysselsättningen och välfärden, säger Boo Gunnarson.

Antalet registreringar av nya företag minskade i 19 av 21 län – bara Norrbotten och Örebro län visar plussiffror jämfört med april månad 2016. I Norrbotten ökade nyföretagandet mest, med 17,2 procent, medan Örebro län knappt når över nollstrecket med 0,8 procent. Störst minskning hade Västerbotten, där antalet nyregistreringar sjönk med 47 procent och alltså nästan halverades jämfört med april i fjol.