Lill-Annas öppnar café på slottet – “en fantastisk möjlighet i helt unika lokaler”

lill-anna-2

Restaurangen på Örebro slott har varit stängd under en längre tid. Men nu är det klart med en ny entreprenör. Det bli Lill-Annas som tar över de anrika lokalerna och som därmed öppnar sitt andra café i Örebro.

-Det här är en fantastisk möjlighet i helt unika lokaler, säger Lill-Anna Nilsson, VD och grundare av Lill-Annas Café och Bageri.

-Jag vill gärna ge en helhetsupplevelse till gästerna att kunna njuta av både miljö, något gott att äta och god service. Det är även en stor utmaning och det finns inget facit utan tro på sina värderingar och göra det bästa man kan är det viktiga, fortsätter hon.

Att det blir ett café och inte ytterligare en restaurang på slottet har sina förklaringar, berättar Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet. Bakgrunden finns i den förstudie om slottets utveckling som han ansvarade för och som presenterades förra året.

-Ända sedan slutet av 1990-talet har det varit svårt att få lönsamhet i restaurangverksamheten på slottet. Det, tillsammans med en usel logistik, gjorde att vi tillsammans med ägaren Statens Fastighetsverk beslutade oss för att det var dags för ett ordentligt omtag.

Restaurangen var på många sätt överdimensionerad enligt Fransson. Dessutom var köket anpassat för verksamhet på tredje våningen. Men någon sådan har inte ägt rum på många år, istället har restaurangen hållit till i källaren och på terrassen.

Därför sker nu en total ombyggnad av hela restaurang- och cafédelen. Det nuvarande köket rivs och ett nytt kök byggs i markplan direkt i anslutning till det nya caféet. Själva cafédelen kommer att inrymmas i slottets sydöstra torn med ingång direkt till tornet. Här byggs den i två plan, markplan samt ett entresolplan, och tidigare stängda fönstergluggar öppnas på nytt.

-Det gör att verksamheten får en helt annan känsla. Borta är den lätt klaustrofobiska känslan den tidigare lokalen kunde ge. Vilket inte är så konstigt, den var ju faktiskt ett gammalt fängelse, berättar Björn Fransson.

På grund av den omfattande ombyggnaden dröjer invigningen till oktober. Under sommaren kommer en enklare kaffeservering att finnas på turistbyrån som ett samarbete mellan Lill-Annas och Örebrokompaniet.

,