Länsmuseet får unika kungliga porträtt – “ingår i ny utställning på Örebro slott”

Örebro läns museum emottar under onsdag den 10 maj en unik gåva, två kungliga porträtt från 1800-talets första hälft. Målningarna kommer att ingå i en ny utställning på Örebro slott.

Museet arbetar under 2017 med att utveckla en utställningsidé som undersöker frågeställningar kring Örebro slott som en fysisk och mental plats då, nu och i framtiden. Parallellt med att vi analyserar fenomenet slott aktiverar museet en kreativ undersökande process om gemenskap. För vad är en gemenskap och på vilket sätt kan en borgen i Örebro relatera till denna fråga?

Redan nu tar museet emot ett porträtt som ska ingå i utställningen på slottet. Det är en målning som föreställer Jean Baptiste Bernadotte som sedermera blev Karl XIV Johan och ursprunget till vår kungafamilj. Och som bekant var det just i Örebro som han valdes till tronföljare under riksdagen 1810.  Porträttet tillsammans med ett mindre som föreställer drottning Desirée överlämnas som gåva till museet från Johan Lagerfelt. Målningarna har fram till nu hängt på Säbylunds herrgård utanför Kumla, vilken gått i familjen Lewenhaupt – von Essen – Lagerfelt sedan 1822. 

Utställningen på slottet med tema – Borgen och Gemenskap – genomförs i ett nära samarbete med forskare, konstnärer och formgivare. Bland annat arbetar dramatikern och regissören Manuel Cubas med en idé som kan bli ett ljudverk som betraktar hur det var för Jean Baptiste Bernadotte och familjen att komma till det nya hemlandet Sverige. Ett annat verk som kommer att ingå i utställningarna är Ann Sidéns/Mamma Knotas bronsskulptur Allas prinsar och prinsessor som nyligen köpts in till museets samlingar. Verket är en barnsulky i naturlig storlek som anspelar till Daniel Westling som kan ha suttit i en sådan i Brickebacken 1973. Länsmuseets söker fortfarande finansiering för utställningen på Örebro slott som kan öppna tidigast sommaren 2018.

, ,