Ny rapport: Vi skänker pengar till välgörenhet för att själva må bra

valgorenhet

4 av 10 svenskar som skänker pengar till välgörenhet gör det främst för att det får dem att må bra. Det visar en ny undersökning gjord av Välgörenhetsbarometern, som presenteras i rapporten Vad driver svenskarnas givande till välgörenhet? Vilken organisation man i sin tur väljer att skänka sina pengar till påverkas av givarens allmänna bild av organisationen.

Vidare belyser rapporten ett fortsatt lågt förtroende för att pengarna man skänker verkligen kommer fram och gör nytta. Hela 91 procent svarar att det är viktigt att organisationen talar om hur deras pengar används.

– Den vanligaste anledningen till den låga betygssättningen är att man associerar välgörenhetsorganisationer med höga chefslöner och administrativa kostnader, förklarar Viktoria Lindqvist på Välgörenhetsbarometern.

Överlag är det ett fåtal organisationer som dominerar branschen både när det gäller insamlade medel och allmänhetens inställning och kunskap till välgörenhetsorganisationer. De två organisationer som får störst förtroende är Cancerfonden och Läkare Utan Gränser. Ofta går givandet också hand i hand med att man har en personlig koppling till organisationen eller det specifika ändamålet.

Den välgörenhetsorganisation som strävar efter välmående givare gör med andra ord rätt i att sträva efter ekonomisk transparens och ett gott rykte.