Försäljningen av begagnade bilar ökar – högsta siffran någonsin

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4 594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin för ett första kvartal. Det visar statistik från KVD Bilpriser.

Under de två senaste årens första kvartal har bilförsäljningen genom bilhandeln ökat från 33,70 procent till 35,91 procent samtidigt som den privata bilförsäljningens andel gått ner från 52,50 procent till 50,52 procent.

– Efter ett svagt fjärde kvartal 2016 med minskad försäljning ökar nu försäljningen av begagnade bilar igen. Hela ökningen och mer därtill stod bilhandeln för medan privatmarknaden minskade svagt. En förklaring till ökningen är den mycket starka nybilsförsäljningen under samma kvartal för tre år sedan och att många av de tjänstebilar som då såldes nu kommer ut på begagnatmarknaden, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

Den mest sålda bilen under kvartalet var en Volvo V70, följt av VW Golf och VW Passat. Den vanligaste färgen på bilarna som såldes var svart. Därefter kom vita och röda bilar. Den ovanligaste färgen var lila och orange.

,