Poppes Soldat Bom ut på turné – till Örebro i höst

soldat-bom

Den 2 juli återuppstår Nils Poppes succéfigur ”Soldat Fabian Bom”. Först på Vallarna i Falkenberg, därefter med turné från Skåne till Norrbotten. Rollerna spelas av Jojje Jönsson, Mia Poppe, Mikael Riesebeck och Siw Carlsson. Nästa år fyller filmklassikern 70 år. Den 28 oktober kommer föreställningen till Conventum.

Frågan är inte om Jojje Jönssons ensemble kommer locka till skratt – utan hur mycket. Vallarna i Falkenberg inledde en 21-årig teaterepok 1996. Än ser farsveteranen Jojje Jönsson inte slutet. Närmaste året väntar en tolkning av Nils Poppes nitiske stins, Fabian Bom. Inte nog med den nu nämnda nostalgi-kicken: Nils Poppes dotter Mia blir en av Jojje Jönssons motspelare.

Att Jojje Jönsson tar chansen att hylla sin idol var inte självklart. Respekten är enorm för Poppe.

– Zlatan säger att han själv är den störste sedan Muhammad Ali, men jag skulle aldrig drömma om att jämföra mig med Poppe. Jag saknar Zlatan-genen, säger Jojje Jönsson.

Trots att åren gått har Mia Poppe en nära relation till utomhusteater. Hon bor utanför Stockholm men reser varje år för att se olika sommarteatrar. Mia får ofta påminnelser från Poppe-fans, speciellt efter SVT-repriser.

– Jag tänker ibland på hur han skulle gjort eller sagt. Han gladdes åt att jag drogs in i scenkarriären. Men en akademiker-dotter hade han också älskat, han ville att man skulle välja själv och följa sitt hjärta, säger Mia.