Hyresgästföreningens rapport: 213 000 unga vill flytta hemifrån – men bostäder saknas

213 000 unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar trots att de hellre skulle bo på annat sätt. Det visar rapporten Unga vuxnas boende i Sverige 2017 som Hyresgästföreningen publicerar i dag, för elfte gången sedan 1997.

-Bostaden är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar, sin självkänsla och sina liv. Och det är i förlängningen avgörande för hela samhällets välmående, säger Love Börjeson, rapportförfattare och senior analytiker på Hyresgästföreningen.

-Då är det inte rimligt att 213 000 unga som vill ha ett eget boende saknar det. Det måste byggas mycket mer, säger Love Börjeson.

Lite drygt 57 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad – det vill säga bostadsrätt, eget hus, hyresrätt med förstahandskontrakt eller studentbostad. Det är den lägst uppmätta andelen någonsin. En bidragande orsak är att andelen unga vuxna med egen hyresrätt har minskat. Samtidigt har andelen som bor kvar hemma eller i osäkra upplåtelseformer ökat.

Knappt en fjärdedel, nästan 200 000 av dem som har flyttat hemifrån, bor inte i egen bostad utan i andra hand, inneboende eller annat.

Drygt 24 procent av alla unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar. 1997 var motsvarande andel 15 procent. Drygt 80 procent – 213 000 – av de som bor hos sina föräldrar skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året.

-Dessutom visar årets undersökning att de som bor hemma generellt sett har betydligt sämre ekonomi och större ekonomisk utsatthet än de som har flyttat hemifrån. Exempelvis är arbetslösheten högre bland de hemmaboende än de som har eget boende, säger Love Börjeson.

Undersökningen visar också att även de unga vuxna som har flyttat hemifrån har relativt hög ekonomisk utsatthet jämfört med andra grupper. Nästan 70 procent av alla inneboende saknar till exempel kontrakt för sitt boende vilket gör dem särskilt utsatta.

Drygt fyra av tio unga mellan 20-27 år, alltså 365 000, som har flyttat hemifrån har inkomster som ligger under Konsumentverkets basnivå. Nästan var fjärde, 193 000 unga vuxna, lever dessutom under den gräns som Kronofogden har som lägstanivå att behålla vid skuldsanering.

-Det här är extra allvarligt eftersom vi kan visa att de unga vuxna som är mest utsatta också har svårast att påverka sin situation. Det råder med andra ord ett bakvänt förhållande mellan utsatthet och möjligheter: de som har störst anledning att flytta om möjligheter dyker upp på en annan ort, hindras av bostadsbristen och den utsatthet som följer i bostadsbristens spår, säger Love Börjeson.

-Följden blir att många unga vuxna tvekar inför att bilda familj eller att flytta till jobb och utbildning. I förlängningen innebär det för samhällets del att unga vuxnas drivkraft och talang inte kommer till sin rätt där den bäst behövs.