Fritidsbanken gör nytt försök – öppnar utlåning av sportutrustning i Vivalla

fritidsbanken

Nu öppnar Fritidsbanken på nytt i Örebro. Den här gången startar verksamheten i Vivalla. “Fritidsbanken har en tydlig värdegrund där alla får låna, allt är gratis och fokus är på återanvändning och miljö. Lånetiden är två veckor. Vad som finns att låna beror helt och hållet på vilka saker som skänks”, skriver de i ett pressmeddelande.

Fritidsbanken hade för några år sedan verksamhet på Holmens industriområde.

I Vivalla har man redan påbörjat insamlandet av prylar, och det har bland annat kommit in en del vintersportutrustning. Förberedelserna för en Fritidsbank i Örebro har pågått sedan i början av förra året, och det har bland annat gjorts studiebesök i Karlskoga, varifrån man fått mycket tips och inspiration inför uppstart.

Bakom initiativet står bland annat Folkets Hus Vivalla, Örebro föreningsråd, Västerporten fastigheter, Röda korset och Örebro läns Idrottsförbund. Dessutom finns samverkansaktörer som kommer att hjälpa till med insamling och informationsspridning för att nå ut till allmänheten.

 Fritidsbanken i Vivalla öppnar inledningsvis endast upp för insamling av prylar, säger Anton Olofsson, länssamordnare på Örebro läns Idrottsförbund för satsningen på Fritidsbanker. När tillräckligt mycket har kommit in blir nästa steg att erbjuda allmänheten att kostnadsfritt låna dessa. När öppnandet sker är ännu för tidigt att säga, men ambitionen är helt klart att komma igång så snart som möjligt. En målsättning är att på sikt utveckla Fritidsbanker på fler platser i Örebro.

Vill man skänka begagnad utrustning så går det bra att göra det direkt till Folkets Hus på Poesigatan 10 i Vivalla. Redan nu finns ett samarbete med Myrorna, Erikshjälpen och Örebro Stadsmission dit man också kan vända sig och meddela att man vill skänka prylar till Fritidsbanken.

Redan på marknadsafton den 1 juni kommer Fritidsbanken att finnas representerad och örebroarna är varmt välkomna att ta med sig sin begagnade sport- och fritidsutrustning och skänka den där på plats, hälsar initiativtagarna.