Örebro topp 3 i Ekomatsligan

Civiliminister Ardalan Shekarabi delade nyligen ut diplom till 60 kommuner, landsting och regioner på årets Ekomatsligan i Stockholm. Vinnare blev, för tredje året i rad, Vellinge kommun med fantastiska 80 procent ekologiska inköp 2016. De var också första kommun i landet att nå Ekomatcentrums guldnivå, 75 procent ekologiska inköp, och fick ett guld-märke på sitt diplom.

Dagens tema var Svekologiskt och Lund vann det nyinstiftade Svekomatspriset, med högst andel svekologiska inköp 2016. Nästan hälften av de totala inköpen i Lund, 45 procent, var svenska och ekologiska under 2016. Priset delades ut av Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna .

Skåne dominerade toppen i årets Ekomatsliga. Vellinge vann, Lund kom två och Malmö trea tillsammans med Örebro kommun. Region Skåne blev årets bästa ekolän, med 39 procent ekologiska inköp. Region Kronoberg vann landstingsligan med 54 procent ekologiska inköp. Oxelösunds kommun blev årets raket, de ökade sina ekologiska inköp med otroliga 135 procent under 2016.