Öbo först ut att Våga bry sig – mål att hindra våld i nära relationer

obo-logga

Den 1 juni blir ÖBO det största bostadsbolaget hittills att införa Huskurage. Huskurage är en ideell förening med mål att förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera. Det är en policy som säger att man som granne inte tänker ignorera om man känner oro för att någon far illa. ÖBO väljer att kalla arbetet Våga bry dig.

-Att vi bryr oss om varandra är grundstommen i ett väl fungerande samhälle och vi vill som företag stå upp för att detta är viktigt, säger Anna-Carin B Magnusson, bosocial chef på ÖBO.

Våga bry dig handlar om omtanke om medmänniskor. Det kan vara oro för våld i familjen, men det kan också handla om att uppmärksamma en åldrande granne som visar tecken på att må dåligt. Våga bry dig är inget projekt med en start och ett avslut, utan ett nytt förhållningssätt som har kommit för att stanna.

-Det känns jättebra att vi nu inför Våga bry dig och tar ställning för omtanke och värme, säger Camilla Andersson (S), ordförande i ÖBOs styrelse.

I arbetet med Våga bry dig samarbetar ÖBO med Örebro kommun, Polisen, Länsstyrelsen, Hyresgästföreningen och Kvinnohuset.

Så önskar ÖBO att man som hyresgäst agerar om man är orolig för att en granne far illa:
– Ring på hos grannen och fråga hur det står till.
– Om det behövs, ta hjälp av andra grannar.
– Ring polisen. Vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först.
– Om du vid upprepade tillfällen känner allvarlig oro för barn, gör en anmälan till socialtjänsten.

,