Satsning på snabbare import från Kina – järnvägslinjen Sidenvägen rustas upp

kinas-flagga

Den som beställer saker från Kina är idag van att vänta 1,5 månad på leveransen. Ett nytt internationellt logistikprojekt kan minska den tiden till bara tio dagar. Kina investerar nu stort i infrastruktur för att öka handeln med Europa, sammanlagt över 900 miljarder dollar. Ett av de större projekten är att den gamla sidenvägen rustas upp. I princip alla järnvägstransporter mellan Kina och Europa går genom Kazakstan. Med nya investeringar kommer transporttiderna minska till mindre än en tredjedel jämfört med dagens huvudalternativ, att frakta gods med båt.

Under onsdagen var en delegation från Kazakhstan Railways, Kazakstans statliga infrastruktur- och transportföretag med ca 150 000 anställda, och ett tiotal estniska företag i Örebroregionen för att se på investerings- och samarbetsmöjligheter i Örebro län.

– The Örebro region is today already playing a leading role in logistics for the entire Nordic region. If we manage to link such a dynamic region with ongoing developments of the new silk route, then this is a game changer in the true sense of the word, konstaterar Karl Gheysen, Vice VD för KTZ Express* Europa-region.

– Om vårt tänkta gemensamma projekt går i lås kommer det framförallt leda till bättre export- och importmöjligheter till och från Asien för företag i Örebroregionen. Men det kan också innebära nya arbetstillfällen, säger Anders Ceder (S), vice ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.