Nästan 9 000 hjälptes åt att hålla Örebro rent

Under våren deltog nästan 9 000 barn och vuxna i Örebro i Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi håller rent”. Kampanjen är Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning.

– Det är roligt att så många i Örebro engagerar sig för att minska nedskräpningen. Skräpplockning är ett effektivt sätt att öka medvetenheten om problemet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rents årliga skräpplockarkampanj ”Vi håller rent” har pågått hela våren. I Örebro kommun var 8 576 barn och vuxna var ute och plockade skräp. Totalt deltog 755 933 skräpplockare i 286 av landets 290 kommuner. Göteborgs stad var den kommun där flest deltog, 64 661 personer.

Bland deltagarna finns förutom privatpersoner också representanter från företag och organisationer. Många som deltar i skräpplockningen är barn i förskolor och skolor, som också får chans att lära sig mer om nedskräpning och återvinning med hjälp av ett pedagogiskt material från Håll Sverige Rent.

– För att stoppa nedskräpningen behövs insatser från många olika håll. Nedskräpningen har blivit en ödesfråga för våra hav, och den långsiktiga lösningen är inte att vi plockar upp skräpet utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.