Företagare nekas alkoholtillstånd på grund av sena momsinbetalningar, personliga skulder och kommunpolitikers lokala idéer om hur deras invånare bör dricka alkohol trots att de kan sakna laglig grund. Det visar den nya rapporten Ofullständiga rättigheter som släpps på Timbro i dag.
– Trots att bara vart tionde glas alkohol konsumeras på restaurang är processen för att få serveringstillstånd både dyr och lång. I värsta fall tar processen flera år och kostar tiotusentals kronor för företagarna, säger Thea Andersson, som har skrivit rapporten.
Rapporten, som presenteras i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning i dag, föreslår tre reformer: Tillåt småskalig alkoholservering utan tillstånd, skrota kravet på lokalerna för alkoholservering och gör processen mer rättssäker för företagaren genom att begränsa kommunens makt över tillståndsprövningen.
– Inget annat politiskt område är så fullt av tjänstemäns godtycke som tillståndsprövningen. Det är hög tid att uppvärdera våra krogföretagare, säger Thea Andersson.
I flera fall har företagare vunnit när de blivit av med sina serveringstillstånd och drivit processerna vidare. Det gäller exempelvis restaurang Ritz i Örebro, uppger Timbro.