Brutalt ärlig Pelle Blohm i bokform – om fotboll och vad som verkligen betyder något

 

pelle-blohm-boken-2

Vad ligger bakom det som utåt är en framgångsrik karriär? Måste ett fotbollsproffs leva för fotbollen? Och vad händer med en elitspelare när karriären är över? Pelle Blohm skriver i sin bok “Blohm står när de andra faller” om sin uppväxt, sitt liv som elitfotbollsspelare och sitt sökande efter vad som verkligen betyder något.

”Jag har alltid varit upp och ner i humöret. Bra veckor, månader, så älskade jag fotbollen varje dag. Det var de sociala veckorna då jag skrattade och busade, deltog och var engagerad. Jag hängde med lagkamraterna när de hittade på saker efter träningar eller matcher. Ofta höll jag mig kvar i omklädningsrummet och var en av de sista att lämna arenan. Det var ett härligt rus att vara i. Det är en person jag skulle vilja vara för alltid.

Så plötsligt hände någonting runt mig. Ett ord, en händelse, en dålig match, en snäll förkylning, trötthet. Har aldrig riktigt hittat nyckeln till den där negativa triggern men världen mörknar runt mig. Jag ville vara för mig själv, tränade förvisso på som vanligt men pratade mindre, strechade för mig själv, satt i mina egna tankar, duschade varmt länge i min egen värld och åkte hem direkt efter träningarna. En maskin som tröttnade och behövde mental vila.”

– Jag har många gånger ropat nu är den här, boken som jag skrivit på. Nu är den faktiskt här. Under skrivandet har jag försökt vara så brutalt ärlig och utlämnande som möjligt, om allt från karriär till mitt eget sökande efter mening, säger Pelle Blohm.

Blohm står när de andra faller är en öppenhjärtig och ärlig bok om sökande, identitet och tillhörighet. Om stadsdelen Markbacken, kompisarna och fotbollen. Läsaren får följa med Pelle Blohm på resan från en bitvis stökig uppväxt i Örebro, till några av Sveriges och Norges stora fotbollsklubbar och proffsliv i Kina. Sedan vidare till livet därefter.

Vissa idrottare pluggar parallellt med sin karriär på elitnivå, andra går vidare till media eller idrottsklubbar. Unga spelare som siktar på högsta nivå och sådana som redan är där får i perioder problem efter sin karriär – eller efter sin missade karriär. Vem är man när man inte längre kan göra det man har tidigare har gjort allra bäst? Vad i livet betyder mest när det du i mångt och mycket identifierar dig med försvinner? Detta är frågor som Pelle Blohm på ett öppet sätt funderar kring i boken – hela tiden utifrån sin egen karriär.

– Efter många om och men gav jag mig på egenutgivning. Hela projektet är finansierat genom crowdfunding, där människor på förhand har skänkt en slant till projektet. Jag kan inte med ord beskriva den tacksamhet jag känner till alla de personer som har gjort boken möjligt. Så snart boken kommer ut får alla inblandade en bok skickad till sig, säger Pelle Blohm.

Pelle Blohm, född och uppvuxen i Örebro,har en lång fotbollskarriär bakom sig. Han har spelat i Örebro SK, IFK Norrköping, Viking Stavanger och GAIS, samt varit proffs i Kina. På senare år har han varit expertkommentator i C More, samt skribent i Dagens Nyheter och Nerikes Allehanda.

Lyssna gärna på Pelle i serien Örebropratarna:

http://www.orebropratarna.se/page/2/