Lekfull matduell i Cajsa Wargs anda i Wadköping

I samband med Wadköpings matmarknad nu i helgen, den 19–20 augusti, genomförs en spännande och lustfylld matduell i sann Cajsa Warg-anda. Med kreativitet som vapen skapas ett matverk som får juryn och motståndarna på fall.

Ett av inslagen på helgens Matmarknad i Wadköping är ett antal lekfulla matdueller mellan olika lag. ”Tävlingen” är lekfull men har likafullt ett allvarligt tema; att lyfta fram den lokala matproduktionen och entreprenörsandan i Närke.

Lag bestående av till exempel en matlagare och en leverantör/producent/namnkunnig närking använder en råvarukorg från landskapet och sätter ihop en rätt, eller meny eller en spännande produkt. Utmaningen ligger dels i detta, dels i att båda måste använda en obligatorisk råvara från någon av våra producenter – en råvara som går att utveckla vidare, till exempel något som inte är huvudprodukt, svinn eller biprodukt. Något som kan inspirera till nya tankar. Vidare finns poäng att tjäna på en bra storytelling kring rätten eller produkten.

Sex lag duellerar under söndagen mellan klockan 11.30–17.00. En duell genomförs också på lördag med start klockan 11.30.

Maten lagas på muurikka, grill och öppen eld, under 90 minuter.
Något lag vinner. Men det är bara på skoj.

Länsstyrelsen har i uppdrag att främja landsbygdsutveckling och genomför insatser för att skapa förutsättningar för lokal mat och företagande på landsbygden.

,