Här är årets Wadköpingsstipendiater

img_0103-2

På lördagen avslöjandes vilka som tilldelats årets Wadköpingsstipendier samt hedersomnämnande. Och stipendiaterna är Clara Jängnemyr, Larspers Carina Roxäng, Maja Saverman samt Saga Gervarges.

Priserna delades ut av ordföranden i kulturnämnden Örebro kommun Behcet Barsom (KD). Ceremonin hölls i Konstfrämjandets lokaler i Wadköping. Utställningen pågår fram till 27 augusti.

Här följer motiveringarna:

I kategorin för den kommande lovande konsthantverkaren tilldelas Clara Jängnemyr 20 000 kronor ur Wadköpingsstipendiet.

Juryns motivering:

För sin starka ansats till kunskapsinhämtning och viljan att utvecklas vidare som kostym- och klädesdesigner. Clara vill nå den högsta kvaliteten och nivån i sitt hantverk, ett hantverk som här i Sverige står inför ett viktigt generationsskifte. Hon får stipendiet för att ha möjlighet att göra en viktig och avgörande praktik hos en av Spaniens främsta kostymtecknare.

Clara har även ett internationellt perspektiv på sin ambition att nå högsta nivå i det hantverk hon brinner så för. Hon får stipendiet även för de övertygande skulpturala kvaliteterna och den rena lustfyllda form som präglar hennes arbeten. 

I kategorin för den etablerade konsthantverkaren tilldelas Larspers Carina Roxäng 10 000 kronor ur Wadköpingsstipendiet.

Juryns motivering:

Carina befriar broderiet ur sin tvångströja av upptrampad tradition. Hon får genom sitt mycket personliga konsthantverk många unga att känna igen sig i det samtida uttrycket. Genom ett vitaliserat broderi med anslag av nuets olika strömmande bildflöden, ger hon oss berättelser med såväl historisk kontext som sett genom, och format av, ett subjektivt öga.

Genom sina intressanta materialkombinationer skapar hon en övertygande och tilltalande ny komplexitet i broderiets synbart välkända tradition.

Hon får också stipendiet för sin orädda vilja att utmana sig själv i format och skala och på så sätt forma en förnyelse i både i sitt eget konstnärskap som i traditionens. 

I kategorin för den kommande lovande konsthantverkaren tilldelas Maja Saverman 20 000 kr ut Wadköpingsstipendiet.

Juryns motivering:

Maja får stipendiet som stöd till vidare utbildning. Hon får det för viljan att lyfta den allmänna förståelsen om hennes material och fördjupa sina egna kunskaper om hantverket i sin helhet. Det finns hos henne en tydlig vilja att erövra kunskap och samtidigt återta ett hantverks hela uttryckspotential. I det ligger dessutom en aktiv strävan att höja statusen på ett material som länge har varit problematiserat och använts som invektiv i samhällsdebatten kring djuretiska frågeställningar. Maja vill i sitt hantverk famna och vitalisera en gammal traditionell inhemsk läder- och pälsindustri, belysa aktuella konsumentfrågor om hållbarhet och väga in viktiga miljöaspekter. 

 

I kategorin för den kommande lovande konsthantverkaren vill juryn gärna ge Saga Gervarges ett hedersomnämnande.

Juryns motivering:

Saga får ett varmt hedersomnämnande för sitt innovativa, eleganta och strama uttryck som även rymmer en övertygande och stark materialkänsla. Juryn imponeras särskilt av hennes förmåga att hämta inspiration och intryck från arkitekturen och att överföra dem till smyckeskonstens oftast kroppsnära och ”lilla” värld. Juryn vill med detta att hon ska känna en ivrig uppmaning att fortsätta med och självklart utvecklas vidare i sitt arbete. Det är särskilt noterbart att hennes smyckesproduktion tillverkas i Örebro men sprids internationellt genom en allt viktigare marknad utomlands.