Nytt om Örebros dricksvatten: Nivåerna ökar i sjöarna – upp 30 centimeter

dricksvatten-karta

Vattennivåerna är stabila i de sjöar som förser Örebro kommuns invånare med dricksvatten, trots den torra våren och sommaren. Vattenförbrukningen har gått ner och det kommer inte bli något nytt bevattningsförbud under hösten. “Trots en relativt torr sommar har vi nu i början av hösten ett bättre läge vad gäller vattenförsörjningen jämfört med förra året. Vattennivåerna i sjöarna ligger i dagsläget cirka 30 centimenter över nivåerna jämfört med samma tid förra året”, rapporterar Örebro kommun.

“Det finns ingen anledning att återinföra bevattningsförbudet nu under hösten eftersom det inte ger någon effekt när sommaren, som är den stora bevattningssäsongen, är över. Men vi behåller så mycket vatten det går i sjöarna, och vattenkraftsproducenterna får därför inte släppa ut något vatten från sjöarna genom att starta sina turbiner”, skriver kommunen vidare.

– Vi har ett stabilt läge för tillfället. Genom våra digitala mätpunkter följer vi nu utvecklingen i sjöarna noggrant och hoppas att vi får ordentligt med regn under hösten så att nivåerna fylls på, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef, Vatten och avlopp.

,