Inom hotell- och restaurangbranschen finns det jobb – så ska unga lockas till rätt utbildningar

hotell-o-restaurang-personal

Inom hotell -och restaurangbranschen finns det massor med lediga jobb. Nu ska ett lokalt branschråd försöka locka unga att välja utbildningar som öppnar dörrarna till dessa arbeten.

“Vi behöver bli bättre och tydligare att nå ut med vilka möjligheter och fördelar vår bransch har. Det kommer att krävas för att möta det ökade kompetensbehovet inom besöksnäringen de kommande åren”, skriver branschrådet.

Branschrådet i Örebro, som består av bland annat skola och företagsrepresentanter inom besöksnäringen, bjuder in till möte för att informera och öka intresset för sökande till Hotell- och turismprogrammen, samt Restaurang- livsmedelsprogrammen på gymnasiet och vuxenutbildningen i Örebro kommun.

I våras anordnades en första träff där branschen fick presentera sig och berätta om sin syn på kompetensbehovet inom besöksnäringen. Träffen resulterade i sprakande dialoger och kunskapsutbyten mellan skola och bransch vilket bland annat bidrog till ett fördubblat söktryck på några av utbildningarna.

I och med det stora engagemanget på vårens träff bjuder nu branschrådsrepresentanterna in studie- och yrkesvägledare i länet till en uppföljande träff på Katrinelund den 15 september klockan 09.15-13.00. Träffen gäller endast inbjudna gäster.

På denna träff får studie- och yrkesvägledarna möta före detta elever och höra deras syn på utbildning, karriärmöjligheter och arbetsliv. Vad är det som gör besöksnäringen den bästa branschen att jobba i?

Besöksnäringen skapar jobb och tillväxt i hela landet. Inte minst i Örebro, där näringen har haft en stark utveckling de senaste åren. Här erbjuds en mängd roliga yrken och en livslång karriär! De elever som väljer Hotell- och Turismprogrammet, Restaurang och Livsmedelsprogrammet, eller Kock och Värdskapsutbildningen som bedrivs på Virginska skolan har nästan jobbgaranti efter avslutad utbildning – både här i Örebro, som i Sverige och resten av världen.

I Branschrådet ingår representanter från bland annat QVisitor, Ånnaboda Storstenshöjden, Clarion Hotel, Katrinelund, Scandic hotel, Elite hotel, Best Western hotel, Visita, Örebro kommun med flera.

foto: Behrn hotell

,