Så här högt rankas Örebro universitet – “visar på den höga kvaliteten hos våra forskares publikationer”

Professor Johan Schnürer, rektor för Örebro universitet.

Hög kvalitet på forskningen gör att Örebro universitet behåller sin plats bland världens 400 högst rankade universitet. Det visar Times Higher Education World University Ranking 2018 som offentliggörs idag över hela världen.

– Utfallet är mycket glädjande och i synnerhet att resultatet framför allt beror på en mycket stark position för vetenskapliga citeringar. Detta visar på den höga kvaliteten hos våra forskares publikationer, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.

Citeringar innebär att andra forskare hänvisar till vetenskapliga arbeten skrivna av universitetets forskare, vilket är ett tecken på internationell betydelse och vetenskapligt genomslag.

Times Higher Education World University Ranking är en av de mest ansedda internationella kvalitetsgranskningarna av högre utbildning och forskning och mäter fem faktorer: utbildning, forskning, vetenskapliga citeringar, internationalisering och finansiering från näringslivet.De tre första bedömningsgrunderna har störst betydelse i rankningen.

”World University Ranking” är den mest omfattande av kvalitetsbedömningarna från Times Higher Education, THE.Örebro universitet placerade sig för första gången på topplistan 2015. Förutom denna rankning har Örebro universitet också placerat sig i intervallet 161-170 i bedömningen av de 200 främsta universiteten i Europa, och på plats 63 på listan över världens bästa universitet yngre än 50 år.

– Man kan ha olika uppfattningar om värdet av rankningar men det är tveklöst så att ett bra resultat i rankningar ökar våra chanser att rekrytera motiverade studenter och framstående forskare, inte minst internationellt, säger Johan Schnürer.

foto: Kicki Nilsson/ ICON