Stora evenemang drar turisterna till Örebro – OpenArt och Titanic har lockat i sommar

titanic-oppnar-igen

Ett brett utbud av evenemang och attraktioner gjorde att Örebro kunde notera ännu en rekordsommar för turismen. Titanic, Open Art och flera stora evenemang gjorde att besökarna valde Örebro i betydligt högre utsträckning än andra medelstora städer. Det visar statistik från SCB och en enkätundersökning bland turister i Örebro i sommar.

– Vi har haft en fantastisk utveckling de senaste åren, i synnerhet de tre senaste åren, kommenterar Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

– Sedan 2014 har antalet sålda hotellrum under juni och juli ökat med hela 45 procent och bara i år var ökningen 15 procent. Faktum är att Örebro haft den största ökningen i hela landet under årets första sju månader.

Bland de fasta attraktionerna är Gustavsvik alltjämt en stor turistmagnet. Motions- och sommarbadet har ökat med 17 procent medan upplevelsebadet Lost City ökat med 7 procent medan campingen noterat nio procent fler gästnätter under perioden juni till augusti.

– Vädret har förstås varig gynnsamt för oss, kalla somrar gynnar stadsturismen. Samtidigt har det varit samma väder i städer som Karlstad, Linköping, Norrköping och Uppsala som inte kommer i närheten av Örebros siffror, berättar Björn Fransson.

Bland de stora utländska marknaderna har norrmännen ökat med 18 procent under perioden januari-juli, medan tyskarna ökat med 26 procent under samma period. Nytt för året är att kinesiska besökare övertagit andraplatsen från tyskarna med en ökning på över 50 procent under perioden.

Stora evenemang som Örebrocupen och Bridgefestivalen bidrar till att Örebro är en stark sommardestination. Däremot påverkar de inte ökningen särskilt mycket, detta helt enkelt då hotellen de senaste åren varit i princip fullbelagda i samband med de båda evenemangen.

Sommaren stora publiksuccéer i Örebro är främst Titanic-utställningen med över 80 000 besökare och OpenART med ca 200 000 aktiva besökare. Även evenemang som Klossfestivalen samt konserterna med Per Gessle och Håkan Hellström har haft stor betydelse för turismen, liksom SM i orientering och matmarknaden i Wadköping.

– Vi är mer än nöjda med årets biennal säger Nina Glimvall, chef Allmänkultur Örebro kommun och fortsätter:

– Vi ser en ökning av aktiva besökare och ett växande intresse för guidade visningar för olika åldersgrupper. Inte minst satsningen på barnfamiljer genom Örebro konsthalls OpenART Kids har lockat många besökare.

Medlemmarna i medlemsorganisationen City Örebro har signalerat att de märker av när det är ett OpenART år. Majoriteten av handel, fik och restauranger återkopplar att de har fler kunder som stannar längre och kombinerar OpenART vandring med shopping, mat och fikaupplevelser.

-Vi noterar även att vi har fler och fler utländska besökare. Under juli visar våra besöksräknare drygt åtta procent fler besökare än 2016 i city, berättar Stina Storm, VD på City Örebro.

,