Den beridna högvakten marscherade in på Stortorget

beridna-1

I dag fick Örebro besök av Livgardets Dragonmusikkår och Beridna Högvakten. Livgardets Dragonmusikkår är en av landets främsta musikkårer och en av få i världen till häst.

Både Livgardets Dragonmusikkår och Beridna Högvakten håller normalt till i Stockholm, men varje år genomförs en mindre parad och en konsert i två andra städer. I fjol var det Falun och Karlstad som fick besök och i år har turen kommit till Skövde och Örebro.

Drygt tjugo hästar deltog i paraden, som hade avmarsch från Wadköping och en halvtimme senare ankom de till Stortorget där det hela avslutas med en cirka fyrtio minuter lång konsert till häst. På kvällen ges en konsert – dock utan hästar – på Hjalmar Bergman-teatern där Livgardets Dragonmusikkår deltar med full styrka, över trettio musiker.

Tidigare parader har varit mycket välbesökta, tusentals åskådare brukar kanta stadens gator när paraden passerar och kvällskonserten oftast utsåld. Även i Örebro lockade paraden en stor publik. Arrangemangen är ett samarbete mellan Örebro kommun, Beridna Högvakten och Försvarsmakten/Livgardet.

beridna3

beridna4

foto: Jan Larsson