Konferens och idrottens dag på Conventum – chans att prova på sporter

idrott-konferens-ohalsa

De samhällsekonomiska kostnaderna för svenskarnas ohälsa kostar flera miljarder per år. Örebro läns idrottsförbund (ÖLIF) och SISU idrottsutbildarna arrangerar den 25 september Riksidrottsförbundets (RF) nationella evenemang ”Idrottens dag” på Conventum. Idrottens dag 2017 i Örebro innefattar en konferens och en prova-på aktivitet. Intentionen är att sprida kunskap om och motivera till fysisk aktivitet för en friskare framtid samt lyfta möjligheterna inom idrottsrörelsen.

”Nyckeln till ett gott liv – fysisk aktivitet för en friskare framtid” är namnet på konferensen som går av stapeln på Club 700. Här får ca 250 deltagarna ta del av aktuell forskning och lyssna på hur politiker, näringslivet, kommun och civilsamhället kan arbeta för en ökad fysisk aktivitet hos den vuxna befolkningen. Örebro läns idrottsförbund vill tillsammans med organisationer, företagsledare och opinionsbildare stärka befolkningens förutsättningar för fysisk aktivitet, för en bättre och mer jämlik folkhälsa.

– Med vårt initiativ vill vi öka medvetenheten och kunskapen om samband mellan fysisk aktivitet och hälsa. Målet är att göra ett avstamp för samverkan mellan olika parter i ett strategiskt arbete i Örebro län för ökad fysisk aktivitet i befolkningen, säger Margareta Johansson, Folkhälsochef Örebro läns idrottsförbund.

”Prova-på” aktiviteten på Conventum Arena kommer att erbjuda deltagarna ett antal olika idrotter att prova-på genom föreningslivet från länet. På plats finns även RFs rörelsebana, Gen-pep samt skolidrottsförbundet. Inbjudna deltagare är 500 sjundeklassare från Örebro kommun som får testa 16 olika idrotter, allt från boule till ameraikansk fotboll och badminton

– Riksidrottsförbundets strategi 2025 menar att idrotten gör Sverige starkare. Aktiviteten vill motivera till idrottande då idrotten skapar positiva fördelar såsom hälsa, gemenskap och stärkt självkänsla. Därför kan idrotten vara en god resurs för en friskare framtid,säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef i Örebro län.

Dessutom kommer Sören Gunnarsson-stipendiet delas ut kl13.00 på arenan. Stipendiet delas ut årligen till idrottskvinna/flicka eller ledare som gjort insatser eller varit en förebild för den kvinnliga idrotten.

,