Resultat Inkuberas resa till Kanada: Flera företag har affärer på gång

inkubera-affarer-kanada

Lördagen 23 september åkte nio av Inkuberas bolag på en matchmakingresa till Kanada, som organisationen arrangerade tillsammans med tre andra svenska inkubatorer. Efter en intensiv vecka återvände bolagen i helgen. Ett par av företagen är redan igång med konkreta affärer.

Moonlighting Industries har utvecklat ett smartfokussystem för filmindustrin. För Miko Lazic, som både uppfunnit systemet och driver bolaget, var resan en fullträff. I Kanade träffade han en investerare inte bara är beredd att satsa motsvarande 6,5 miljoner svenska kronor på hans idé, utan även kan hjälpa honom att etablera produkten i Nordamerika.

– Montreal är inte bara ett teknikcentrum, likt ett Silicon Valley i miniatyr, berättar Miko. Det är också ett stort center för filmproduktion. Många av bolagen från Hollywood lägger sina filmproduktioner här eftersom det är betydligt billigare än i Kalifornien.

Att intresset för Mikos smartfokussystem var stort, var inte så konstigt. Systemet kan följa ett eller flera objekt, till exempel skådespelare, och hålla perfekt fokus även när objekten är i rörelse. Idag får cirka 20 % av all film slängas på grund av oskärpa, vilket Mikos produkt råder bot på. Ännu viktigare är tiden man kan spara, och därmed kostnaderna. Filmteam på ibland 200 – 300 personer kostar gigantiska summor varje timme.

Miko är förväntansfull, men nu väntar också ett hårt jobb innan förhoppningarna om framgångar i Nordamerika kan slå in.

– Första steget är att få fram en fungerande prototyp och för det krävs svensk finansiering. När prototypen är klar, sätter den kanadensiska investeraren ihop ett team med de kompetenser som kommer att krävas för en lansering i Nordamerika.

Ett annat bolag som knöt värdefulla kontakter i Kanada var try me. Bolaget har utvecklat en app som riktar sig till näringsidkare och konsumenter. Try me erbjuder en mobil plattform för marknadsföring och marknadsundersökningar i kombination med ett lojalitetsprogram. Appen kan ses som ett ramverk som sedan skräddarsys för att passa olika varumärken.

– Vi hittade en ny affärspartner, en svenskkanadensare som arbetar med varumärkesetablering på den nordamerikanska marknaden, berättar Louise Kallenberg Beckman, vd och delägare i Tryme. Vår app passar perfekt i det kanadensiska bolagets produktportfölj.

Sedan är siktet inställt på fler kunder både i Nordamerika och på andra ställen.

– Vi har riktigt goda förhoppningar för Nordamerika. Men det stannar inte där. Vår långsiktiga plan är att etablera Tryme på alla världens kontinenter. Inte minst i Asien ser det riktigt lovande ut, säger Louise som redan planerar en ny resa – denna gång till Japan.