Lärarförbundets ranking: Örebro klättrar rejält på listan

För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Bäst i år i Örebro län är Nora kommun. På andra plats kommer Degerfors och på tredje plats Örebro.

Nora, Degerfors, Örebro, har klättrat i rankningen och tar sig in på topp-100 listan medan länets övriga kommuner tappar placeringar i rankningen. Örebro hamnar på plats 82. Året innan låg de på plats 143.

Läs mer om Örebros placering här:

https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun/2017/orebro

Lärarförbundets rankning är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. Rankningen genomförs för sextonde året i rad.

-Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand.

I år görs utnämningen i ljuset av en skriande lärarbrist, en situation som påverkar alla landets kommuner.

– Lärarbristen måste vara högsta prioritet för alla kommuner som måste anstränga sig rejält för att bli attraktiva lärararbetsgivare. Vi vet som krävs för att lösa lärarbristen och berättar det för alla som vill bli Bästa Skolkommun nästa år: Högre löner, bättre villkor och större tillit till lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Läs mer om rankingen här:

https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun