Världens Barn: Örebro tvåa i storstadskampen – “hela länet har haft en fantastisk insamling”

varldens-barn-logga2

Under helgen kulminerade Radiohjälpens insamling Världens Barn med bössinsamling över hela landet. I SVT sändes en stjärnspäckad gala med artister som Zara Larsson, Carola, Mando Diao och Oskar Linnros. Under kvällen ringdes mängder av gåvor in, vilket gjorde att man passerade svindlande 1,5 miljarder kronor sammanlagt, över de 20 år som insamlingen funnits. Årets resultat uppgår till fantastiska drygt 80 miljoner kronor hittills.

Världens Barn som fyller 20 år i år, är Sveriges största insamling. Via digitala och fysiska insamlingsbössor, konserter, secondhandförsäljning, kollekter, föreningsaktiviteter, företagsgåvor och mycket mera. I samtliga landets 290 kommuner har det genomförts aktiviteter för att kunna ge stöd åt de mest utsatta barnen i vår värld.

– Det är slående vilken kraft som finns i alla olika sorters engagemang, säger kampanjledare Evy Jonsson. Det kan vara en person som cyklar från Halmstad till Stockholm eller från Älmhult till Milano – eller en hel skola i Frövi i Lindesberg som genomför ett sponsorslopp för Världens Barn. Hundratusentals kronor samlas in på detta sätt.

I insamlingskampanjen för Världens Barn blev Örebro Sveriges näst mest generösa storstad.

– Tusen tack till alla er som engagerat er ideellt och till er som har skänkt pengar, säger Madde Klippel, regionsamordnare för Världens Barn i Örebro.

Nu står det klart att Örebro hamnar på andra plats i Storstadskampen över Sveriges mest generösa kommuner. Örebro län hamnade på en fjärde placering i Länskampen. Tävlingen anordnas av Världens Barn med målet att samla in så mycket pengar som möjligt per invånare till världens mest utsatta barn.

– Jag är otroligt stolt över de pengarna som samlats in i Örebro län genom de hundratals personer som engagerat sig ideellt genom att stå med bössa, ordna konserter, tårtkalas, dansuppvisningar och så vidare, säger Madde Klippel, regionsamordnare Världens Barn i Örebro län. Jag vill rikta ett stort tack till alla, volontärer, skolor, företag och samarbetspartners som engagerat sig och skänkt pengar till årets insamling.

Under fem år har örebroarnas engagemang nästan ökat fyra gånger om, då från att ha samlat in 2,94 kronor per invånare och hamnat på 24:e plats i Storstadskampen till att i år samlat in 9,52 kr per örebroare och med resultat som Sveriges näst mest generösa storstad. Sveriges mest generösa storstad, Eskilstuna, knep förstaplatsen med 10 öre mer per invånare, dvs 9,62 kr.

– Hela Örebro län har haft en fantastisk insamling och slutar på en fjärde plats i Länskampen med 8,95 insamlade kronor per invånare, berättar Madde Klippel. Lekeberg gör som alltid ett strålande resultat och är tionde bästa kommun i Sverige. Lindesbergs kommun seglar in på en stark andraplats i länet, tätt följt av Nora kommun.

– Utan det engagemanget som finns i Örebro län skulle detta inte vara möjligt, fortsätter Madde Klippel. Örebro län har fantastiska kommunsamordnare som brinner för barns rättigheter i hela världen och Örebro har ett starkt sammansvetsat kampanjteam som jobbat hårt för detta sedan årsskiftet.

, ,