Moderaternas skuggbudget: “höja kvaliteten på skolan och äldreomsorgen”

I dag presenterade Moderaterna i Örebro kommun sin skuggbudget för 2018. Den främsta utmaningen under de kommande åren är att höja kvaliteten på skolan och äldreomsorgen, och samtidigt få bukt med den skenande kostnadsutvecklingen. Socialdemokraterna har fortfarande inte lyckats få kontroll över kommunens utgifter. Redan 2020 prognosticerar de ett nollresultat. Det kräver konkreta och omfattande åtgärder från de styrande partierna, och Moderaterna är villiga att bistå dem i detta.

– Moderaterna har varnat för den här utvecklingen i flera år, påpekar Anders Åhrlin (M), oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Örebro kommun. Läget börjar bli akut. Idag försvinner örebroarnas pengar ner i ett kommunalt slukhål utan att gå till välfärden. Vi sträcker nu åter igen fram en hand till Socialdemokraterna med förhoppningen att de börja ta ekonomin på allvar.

Moderaterna vill bland annat ge kommundirektören ett antal riktade utredningsuppdrag med syfte att få kontroll över de skenande kostnaderna. Kommundirektören ska tillsammans med kommunstyrelsen behovspröva samtliga delar av kommunstyrelseförvaltningen, programområdena och övriga verksamheter med syfte att optimera och kostnadseffektivisera dem. Den politiska organisationen med tillhörande förvaltning behöver minska och välfärdsverksamheterna drivas mer effektivt. Örebroarna ska kunna få ut maximal välfärd för sina pengar.

– Vi behöver prioritera om utgifterna så att kommunen ägnar sig åt kärnverksamheten, att tillhandahålla välfärd till örebroarna, förklarar Anders Åhrlin.

Kommunens uppgift är att förse örebroarna med skola, omsorg och trygghet. Idag misslyckas Socialdemokraterna med denna grundläggande verksamhet. Var fjärde elev uppnår inte godkända betyg i alla ämnen, fler än hälften av örebroarna känner sig otrygga i kontakten med kommunens hemtjänst och det har förekommit vanvård på kommunala äldreboenden. Polisen har uppmärksammat tre bostadsområden i Örebro som särskilt brottsutsatta.

– Det krävs ordentliga reformer, säger Maria Haglund (M), oppositionsråd för Moderaterna i Örebro kommun. Vi vill prioritera barnen och de äldre. Äldreomsorgen ska vara modern och trygg. Alla elever ska uppnå lägst godkända betyg. Örebroarna ska helt enkelt kunna lita på kommunen.

,