Minskad omsättning på villamarknaden – få hus till salu

Omsättningen på småhusmarknaden fortsätter att minska under tredje kvartalet.. I genomsnitt minskar antalet sålda småhus med sju procent under tredje kvartalet 2017 jämfört med motsvarande kvartal förra året, visar Lantmäteriets rapport Fastighetsfakta. I Örebro län är den siffran elva procent.

Antalet sålda småhus i Sverige minskar, enligt Lantmäteriet, som ansvarar för Sveriges fastighetsregister. Totalt såldes 17 212 småhus i Sverige under tredje kvartalet 2017, jämfört med 18 557 under samma period förra året.

– Nedgången beror på att utbudet av villor är ännu lägre än tidigare. Det hänger i sin tur ihop med att det är svårt att hitta andra typer av bostäder. Många villaägare väljer därför att bo kvar, trots att de egentligen önskar ett annat boende för det skede i livet de befinner sig i, säger Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

,