”Den Magiska Maskinen”- en ljusshow i juletid på Örebro slott

slottet-magisk-maskin

Den 2 december är det premiär för ett helt nytt julevenemang i Örebro. Bakom titeln ”Den Magiska Maskinen” döljer sig en mäktig animerad projektionsshow på Örebro slotts västra fasad.

– Målsättningen är att skapa en unik, återkommande attraktion under jul- och vintersäsongen för både örebroare och besökare, berättar Louise Anestad Sarbäcken, evenemangs- och varumärkesansvarig på Örebrokompaniet.

Den cirka åtta minuter långa showen är framtagen av Sveriges främsta designers inom animation, effektdesign och projektion. Den baserar sig både på slottets historia och en välkänd julberättelse. Men slottet är inte bara en stor filmduk. Eventet beräknas kosta cirka två miljoner kronor.

– Animationen utgår från byggnadens arkitektur och egenskaper och bygger historien efter den. Slottsfasaden blir därför allt annat än en kuliss, till exempel kan ett fönster få liv, flyttas och förvandlas till ett magiskt slott. Man utgår från byggnadens egenskaper och bygger historien efter dem, berättar Louise Anestad Sarbäcken.

Örebrokompaniets målsättning är att showen ska locka både örebroare och tillresta och skapa positiv uppmärksamhet för Örebro. Syftet är också att förstärka Örebros allt tydligare profil som en växande stad där allt är möjligt. En stad som är öppen, kreativ, modig och nytänkande.

Louise Anestad Sarbäcken har stora förväntningar på ”Den Magiska Maskinen”.

-Showen kommer att bjuda på en hög wow-faktor. Den är familjevänlig och ”julig” och skapar en stämningsfull start på julen.

Projektionsshowen är ett led i arbetet att utveckla Örebro slott ytterligare som besöksmål och attraktion, ett uppdrag som Örebrokompaniet fått av Örebro kommun. Den magiska maskinen kommer att visas på helger och röda dagar med premiär den 2 december 17.00 fram till den 26 december. Under övrig tid ljussätts slottet med jul- och vinterinspirerande sekvenser.

Det händer allt mer i Örebro under vinterperioden. Sedan tidigare finns Örebros vackra julbelysning, O, Helga Natt, julmarknader i Wadköping med mera. Länsteatern, som har en egen spännande projektionsshow “Uppåt väggarna” visas 17–20 november.

– Det är positivt att Örebro fortsätter att växa som evenemangsstad. Därför arbetar vi just nu med att ta fram ett samlande koncept för marknadsföring av aktiviteter i Örebro som är kopplade till julen, säger Louise Anestad Sarbäcken.

Bilden är från Örebro 750 år.

Vid två tillfällen har fasaden på Örebro Teater använts som “filmduk”. Se bilder här:

Dinosaurie krossar fasaden – häftig ljusshow på Örebro Teater

 

,