Frisören Emelie Andersson får ta emot sitt gesällbrev i Blå hallen

emelia-frisor-gesallbrev

Den 1 november får över 230 hantverkare inom 30 hantverksyrken ta emot sina gesäll- och mästarbrev som vittnar om deras hantverkskunnande och yrkesskicklighet. Hantverkarna kommer från hela Sverige och Örebro representeras av frisören Emelie Andersson som tar emot gesällbrev. Den årliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen sker i Blå Hallen i Stockholms Stadshus och representanter från media inbjuds att närvara.

Frisörer och målare, skräddare och smeder, hudterapeuter och fotografer. Alla kommer de till Blå Hallen i Stockholm den 1 november för att ta emot sina bevis för hantverkskunnande och yrkesskicklighet under den högtidliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen. De 30 olika hantverksyrkena representeras av inte mindre än 236 gesäller och mästare från hela Sverige – en rekordsiffra. En av dem är frisören Emelie Andersson från Örebro som tar emot sitt gesällbrev.

Vägen till gesällbrevet är lång och utan genvägar. För att bli antagen som gesäll fordras att lärlingen/eleven genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och oftast inför en särskild granskningsnämnd av erkända yrkesmän avlagt godkänt gesällprov. Gesällprov kan idag avläggas i cirka 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke. 85 hantverkare inom 20 olika yrken kommer att få motta sina mästarbrev under kvällen.

Utdelningen föregås av en utställning med gesäll- och mästarprov, där besökarna bland annat kommer att få se: ett barskåp i valnöt inspirerat av 20-talets art deco, en flossmatta i ull och lin, en hopfällbar bokhylla, en smidd grind med grindstolpar, en skräddad damkavaj i 100 procent ull samt ett ekollon i granit.

– Det är en årlig höjdpunkt för mig att få dela ut gesäll- och mästarbreven. Jag ser fram emot att få gratulera dessa riktiga hantverkare till en viktig milstolpe i karriären och att besöka gesäll- och mästarprovsutställningen. Det är sällan man ser så många föremål med så hög kvalitet på ett och samma ställe som i denna utställning, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening.

– Ett av Stockholms Hantverksförenings främsta ändamål är att främja hantverkskunnande, yrkesutbildning och hantverksskicklighet. Därför är vi mycket stolta att få anordna utdelningen av gesäll- och mästarbrev, säger Johan T Sterndal, VD för Stockholms Hantverksförening och fortsätter: Ett godkänt gesällprov är en trygghet för konsumenten och en god grund för gesällen att ytterligare utvecklas och avancera inom sitt hantverksyrke.