V och KD: “Hanteringen av asylsökande kan ofta vara klumpig och stelbent”

I takt med att många flyktingar och asylsökande har kommit till Sverige de senaste åren uppdagas allt fler uppmärksammade fall där enskilda personer kommit i kläm. Flera blir utvisade ur landet på grund av till exempel uppskriven ålder eller att arbetsgivare betalat ut felaktiga löner. Långa handläggningstider gör att utvisningar kan komma efter att man befunnit sig många år i Sverige.

Det aktuella fallet handlar om Robert Kayongo, som kom till Sverige som sextonåring från Uganda. Migrationsverkets hantering av fallet redan för åtta år sedan, gör att han nu ska utvisas ur landet med två dagars varsel.

– Det måste kännas otroligt uppslitande att behöva ryckas upp från hela sin tillvaro på bara några dagar. Vi politiker har fått otroligt många rop på hjälp från privatpersoner runt om i kommunen, som reagerat på det här fallet. Och det berör oss verkligen, säger Murad Artin, kommunalråd för Vänsterpartiet i Örebro kommun.Vi ser nu flera liknande fall av kontroversiella utvisningar runt om i landet. Det här fallet är inte unikt men det är extra allvarligt när rutinerna man har med unga personer att göra. Ju längre tid man befunnit sig i landet ju mer rotar man sig, skaffar arbete och vänner.

– Robert har varit i Sverige i åtta år och spenderat en stor del av sitt unga liv här i Sverige och det är ingenting han kan få tillbaka. Jag tycker att vi som samhälle har ett extra ansvar för någon som blivit en så integrerad del av vårt samhälle och har börjat bygga sitt liv här, menar Lennart Bondesson, kristdemokratiskt kommunalråd.

Nu visar det sig att Migrationsverkets handläggande av Roberts fall i tidigt skede var felaktigt och att hans ålder skrevs upp, något som senare rättades till. Robert skulle felaktigt ha utvisats redan 2009, vilket har fått konsekvenser för förra veckans beslut.

– Har man själv erkänt att man hanterat Roberts fall felaktigt ålder, måste man nog stanna upp och göra en mer human bedömning. Vi tycker att hanteringen av asylsökande ofta kan vara klumpig och stelbent och att man missar människan bakom alla regler. Här tycker vi båda att Migrationsverket får göra om och göra rätt och stoppa utvisningen av Robert, menar både Murad och Lennart

,