Lärare med allergi får inte pedagogisk lunch – “Detta är diskriminering”

Linda Gimmå jobbar som förskollärare i förskoleklass på Bruket skola i Örebro. Enligt uppgifter till henne så kommer Örebro kommun inte längre att servera pedagogisk lunch till personal som har allergier. Med undantag om det finns barn som har likadana allergier.

– Detta är diskriminering av handikapp som allergier utgör. Enligt lag får ingen diskrimineras på grund av handikapp, skriver Linda i ett mejl till Örebrokuriren.

– Att äta pedagogisk lunch innebär att vi som arbetar med barn äter mat tillsammans med barnen för att kunna lära dem hur de ska uppföra sig vid bordet- vett och ettikett. Förutom att vi lär dem vett och ettikett så blir detta en viktig stund där vi samtalar med barnen, lär dem att utveckla sitt språk och ger dem ett större ordförråd då vi samtalar om maten vi äter. De får även bättre möjlighet att prata med varandra i en lugn miljö och lär sig att vänta på sin tur samt att lyssna på sina kompisar. De uppmuntras att smaka på maten och få nya smakupplevelser.  Jag som personal har ett stort ansvar då jag är ensam med 18 barn i 5-6 års åldern som går sin första termin i skolan, fortsätter Linda.

Kommunalrådet Jessica Ekerbring (S) ska nu se över frågan.