Spelare får akuta ögonskador av innebandy – olyckorna sker ofta i skolan

Varannan vecka kommer innebandyspelare in med akuta ögonskador till Ögonkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. – Det här är skador som lätt skulle kunna undvikas om fler använde skyddsglasögon, säger optiker Marit Tholvsen.
Hon har varit med och gjort en forskningsstudie över antalet ögonskador orsakade av innebandy.

– De som spelar i en förening måste ha skyddsglasögon tills de fyller 16 år. Vår studie visade också att ingen av våra patienter kom från den organiserade lagidrotten. Där använder de skyddsglasögon och följer nog reglerna bättre också. De flesta fallen av ögonskador sker istället i skolan, under idrottslektionen eller på rasten, eller när vuxna spelar innebandy med kompisar på fritiden, säger Marit Tholvsen.

De flesta skadas av att de får en boll i ögat, men värst är när patienter kommer in och har fått ett slag av en klubba i ögat.
– Vi har fall där patienter fått men för livet, till exempel nedsatt syn eller med förstorad pupill. Det värsta som kan hända är att ögat spricker, säger Marit Tholvsen.
Hon jämför med ishockey. Innan man införde att alla hjälmar skulle ha visir så fick många hockeyspelare hemska ögonskador.

– Jag önskar att det blev samma acceptans inom innebandy att använda skyddsglasögon. De flesta är väldigt rädda om sina ögon och det är väldigt lätt att skydda dem med skyddsglasögon, säger hon.

källa: Region Örebro län