Känd örebroprofessor gör rent hus i Japan

Marie-Louise Danielsson-Tham klev in de svenska hemmen i tv-serien Rent hus och avslöjade bakteriehärdar på ställen där de absolut inte borde finnas. Nu har hon också chansen att bli stor i Japan.

– Det är alltid roligt att kunna nå ut med kunskap om mathygien och föra ut forskningsresultat till allmänheten, säger hon.

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och verksam vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. I Tv 4-serien Rent hus använde hon sin vetenskap för att visa hur bakterier frodas i vanliga, på ytan hyggligt välstädade, svenska kök. Det som hon själv kallar ”äckel päckel” växte i kylskåp, i disktrasor och på skärbrädor. Hennes medspelare i serien, städexperten Marléne Eriksson, demonstrerade sedan hur kök och badrum blir verkligen rena.

Nu gör det den stora licensfinansierade japanska tv-bolaget NKH en egen version genom att skildra städkulturer i fyra länder: Italien, Tyskland, Kina och Sverige. Marie-Louise Danielsson-Tham och Marléne Eriksson kontaktades för två månader sedan av det japanska tv-teamet för att representera Sverige.

källa: Örebro universitet/ foto: privat