Vecka i Örebro för mänskliga rättigheter – extra satsning på syntolkning, skrivtolkning och teckenspråkstolkning

Nu kommer det sättas extra fokus på mänskliga rättigheter i Örebro. Mellan 11 och 15 november fylls staden av evenemang som på olika sätt lyfter människors lika värde. Det handlar om allt från genus, hur olika kulturer ska kunna mötas, hur man jobbar i Örebro med barn i trauma och mycket mer. Och i år satsas det också extra på syn-, skriv- och teckentolkning.

– Örebroveckan är enormt viktig. Det finns ett stort engagemang och jobbas hårt för mänskliga rättigheter i civilsamhället i Örebro och det vill Örebro kommun uppmärksamma. Mänskliga rättigheter måste alltid försvaras, debatteras och synliggöras, säger Lovisa Strand koordinator Örebroveckan.

Det blir musik, teater och konst. Dessutom en mängd föreläsningar och diskussioner när flera föreningar, organisationer, skolor och myndigheter med flera samlar sig i Örebro för att lyfta frågan ur olika perspektiv.

Som till exempel evenemanget ”Håller jag på att bli svensk, eller?”. Vad innebär det egentligen att vara svensk? När blir man svensk i sina egna ögon och i andras?

Eller möt Petri Mykkänen. Som barn fick han en kronisk sjukdom och blev blind och rullstolsburen. Här får vi blicka in i både den hjälpsökande och den hjälpandes värld.

I år satsas det också extra mycket på syntolkning, skrivtolkning och teckenspråkstolkning.

– Det är viktigt så att teckenspråkiga kan vara delaktiga i samhället men också en möjlighet för hörande att få ta del av den värld som teckenspråkiga vill berätta om, säger Tommy Krångh utvecklingsledare på Örebro kommun.

,