Musikern Bengt Johansson tilldelas Bibelpriset – “sjungs i dag i de flesta kristna sammanhang”

Svenska Bibelsällskapets Bibelpris 2017 går till musikern Bengt Johansson. Prismotiveringen lyder: ”Med en stilistisk och poetisk stringens djupt rotad i de bibliska texterna – inte minst i Psaltaren – har Bengt Johansson som sångförfattare och musiker under ett kvarts sekel varit en av de ledande företrädarna för skapandet av svensk lovsång. Med sin musikaliska kvalitet och bredd har han kommit att uppskattas över generationsgränserna och hans sånger och psalmer sjungs i dag i de flesta kristna sammanhang.”

En hedrad Bengt Johansson kommenterar själv priset med orden:

– Jag är väldigt glad över att få ta emot Bibelpriset 2017. Det är en stor ära och jag känner en djup tacksamhet! Bibeln har alltid varit viktig för mig, under min uppväxt och sedan som min kompass i vuxenlivets alla skiften.

Bengt Johansson tar emot priset vid ett offentligt kulturevenemang den 18 januari kl 18.30 i Uppsala i Korskyrkans lokaler. Vi får då höra Bengt Johansson berätta mer om sitt förhållande till Bibeln och lyssna till hans musik.

Bengt Johansson föddes 1952 i Mullhyttan i Närke och är kristen musiker och bildkonstnär. Musikintresset fanns i familjen. Pappa Ragnar sjöng solo i kyrkan och mamma Maria ledde gitarrsystrarna och spelade orgel. 14 år gammal startade Bengt Johansson sitt första band med brodern Hans Johansson och Sören Säterhagen. Instrumenten var sexsträngad och tolvsträngad gitarr och kontrabas. Sången sjöngs ofta i täta stämmor som hos förebilderna The Seekers, Byrds och Simon and Garfunkel.

Bengt Johanssons musik påverkades under 1970-talet både av rock- och bluesinfluenser. Elgitarr och trummor lades till bland instrumenten. Musikgruppen Lekebergstrion blev Hoppets Horisont som 1984 omformades till bandet Terra Nova. Senare sadlade Bengt Johansson om för att satsa på lovsånger och församlingsmusik. Inspirationskällan var självklar.

– Psaltarens psalmer är mitt dagliga bröd och i evangeliernas berättelser möter jag den kärlek som bär mitt liv. Min erfarenhet är att Bibelns ord verkligen är ord som håller för hela livet och ur den insikten har inspirationen till många av mina sånger vuxit fram.

Bengt Johansson släppte sin första lovsångsskiva, Vind Över Vatten 1989 och har nyligen gett ut sitt tjugonde soloalbum Klara låga.

– Jag har fått ”smaka och se, att Gud är god”. Det är ord som kommit till mig från Bibeln. Det är ingen överdrift att säga att allt mitt skapande har sin källa och sitt djupaste ärende härifrån, berättar Bengt Johansson.

Bibelpriset

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset utdelas årligen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv, som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”.