I hällande regn invigdes konstverket Rinnande mönster på Stortorget

På lördagen invigdes konstverket “Rinnande mönster” av konstnären Roland Persson. Konstverket står på Stortorgets nedre del. “Med en symfoni av färger kommer Roland Perssons konstverk att bli ett monument över människorna i Örebro”, stod det i inbjudan till invigningen.

Nu när konstverket ”Rinnande mönster” är på plats så är den sista delen av ombyggnaden av Stortorgets nedre del och Trädgårdsgatan–Alnängsgatan klar. Den nya skulpturen kommer vara ett blickfång för förbipasserande och syftet har varit att förstärka upplevelsen av en tydlig entré till stadskärnan med bland annat offentlig konst och ljussättning.

Under 2016 fick yrkesverksamma konstnärer möjlighet att anmäla sitt intresse för uppdraget att skapa ett konstverk till Stortorget, fem valdes ut till skissuppdrag och en utsedd jury beslöt att ge konstnären Roland Persson uppdraget.

“Verket består av bemålad brons, som har mycket lång hållbarhet, och kommer på håll att vara till förväxling likt tyg. Bronsen kommer att ha tygmönster från när och fjärran och vara igenkännbara för människor från olika platser och kulturer. Juryn menar att konstverket kommer att ge platsen ett mjukt anslag och vara ett monument över människor och samhälle igår, idag och imorgon. Ett monument över människorna som befolkar staden, lite i motsats till många andra monument som symboliserar makten”, enligt inbjudan till invigningen.

Konstverket är placerat mittemot von Akens kastanj i Oskarsparken.