EY Entrepreneur Of The Year: Priset till AQ Group – Svealands främsta entreprenörer

Claes Mellgren och Per Olof Andersson från AQ Group AB utnämndes under torsdagskvällen till Svealands främsta entreprenörer i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Dessutom mottog duon huvudsponsorn SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”. Louise Persson, LIP AB utnämndes under kvällen till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Benjamin Isasson, FMF Assistans AB, blev ”Årets manliga stjärnskott”.

Inför hundratals näringslivsprofiler fick Claes Mellgren och Per Olof Andersson ta emot utmärkelsen som Svealands främsta entreprenörer då den sista regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year ägde rum på Örebro slott. För drygt 20 år sedan skulle den dåvarande arbetsplatsen på ABB läggas ned, men Claes och Per Olof ville annorlunda. De hade inget externt startkapital, eftersom både banker och Almi sade nej. Duon hade dock en affärsidé som de trodde på, och en stor kund. I dag är AQ Group en av Skandinaviens ledande leverantörer av komponenter och system till industrin.

– Med ett solitt och energiskt ledarskap har Claes och Per Olof byggt ett stort internationellt företag som alltid utgår från kundens perspektiv. Den driftiga duon personifierar verkligen den starka entreprenörsanda som finns i regionen. De är otroligt värda vinnare, säger Bo Sandberg, juryordförande.

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Bo Sandberg (Bahrk Group AB), Sara Sjöborg-Wik (Myrina Invest AB), Elisabeth Ewerbring (Klara Förvaltning AB), Camilla Carlgren Berg (Paloma in Sweden AB), Fredrik Berghel (Inission AB), Christer Dahl (Aktiv Företagsförmedling i Skandinavien KB), Anne-Mari Alanen (Lyft & Kran i Karlskoga AB).

Juryns motivering löd:   

I en extremt konkurrensutsatt internationell miljö så har de genom stor energi och ett systematiskt och tydligt ledarskap lyckats skapa ett stort internationellt företag som levererar stora fördelar till sina kunder. Genom att sätta kunden i fokus och jobba enkelt i en kostnadseffektiv entreprenörsanda så har de med hjälp av både mod och respekt blivit världsledande i sin bransch!

Under galakvällen i Örebro delades även två ytterligare priser ut. Louise Persson, LIP AB blev utsedd till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Benjamin Isasson, FMF Assistans AB blev ”Årets manliga stjärnskott”.

Vinnarna från Svealand kommer nu att möta vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när Sverigefinalen i Stockholms stadshus går av stapeln den 25 januari. Den nationella huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Vi hade som vanligt ett mycket starkt finalfält med många inspirerande entreprenörer. AQ Group tog verkligen storslam och kommer ställa upp i två kategorier i den nationella finalen. Även Benjamin och Louise är mycket värda pristagare så de andra regionvinnarna får se upp den 25 januari i Stockholms stadshus, säger Mathias Wallin, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Svealand.

Årets kvinnliga stjärnskott – Louise Persson, LIP AB
I en bransch med stor manlig dominans har hon målmedvetet byggt upp ett företag som framgångsrikt konkurrerar med de stora på marknaden. Genom stenhård kostnadskontroll, snabba beslut och innovativa arbetsmetoder löser hon enkelt kundernas problem. Dessutom kan hon köra grävmaskin!

Årets manliga stjärnskott – Benjamin Isasson, FMF Assistans AB
I en medialt mycket ifrågasatt bransch har han sett helt nya affärsmöjligheter. Trots initiala svårigheter och fördomar mot sin ålder och bakgrund har han, trots sin ungdom, med en extremt målmedveten och tydlig affärsstrategi på kort tid skapat ett företag som med mycket god lönsamhet mer än tiodubblat sin omsättning på sex år.

Bästa internationella tillväxt – Claes Mellgren & Per Olof Andersson, AQ Group AB
De har med en visionärs långsiktighet skapat ett företag där nästan 50% av företagets produkter går till utländska kunder. Genom egen unik produktutveckling, innovativa kundanpassade lösningar och ett stort personligt engagemang så har de skapat ett företag med hela världen som arbetsfält.