Länsmuseet: Lär er allt om julens traditioner – några med rötter från forntiden

Lagom inför att julförberedelserna drar igång bjuder museet in till en föreläsning i 24 steg om julens traditioner. Det är museets intendent och pedagog Johanna Björck som lotsar igenom alla sysslor och hållpunkter fram till jul. Detta sker den 29  november klockan 18.30 på museet.

Hon kommer att gå på djupet ända från frågan om varför det heter jul, via adventsstakens historia, luciagenom tiderna och slutligen hur julafton och alla dagar omkring har firats. Innehållet i våra jultraditioner är en mix av traditioner, några med rötter ända från forntiden och många med inslag som kan spåras tillbaka till 1800-talet och bondesamhället.

“I Sverige har vi alltid varit öppna för influenser utifrån och stöpt om traditioner så de blivit till våra. De flesta av våra nutida julseder formades eller infördes under 1800-talet. Många, som till exempel julkalendern och julgranen importerades från Tyskland. Fenomen som påverkade julfirandet under 1900-talet var till exempel elektriciteten, TV och postorderhandeln. Och fortfarande tillkommer nya traditioner och andra faller ifrån när de förlorar sin betydelse. Få människor känner idag till fenomen som julhög, stjärngosse-upptåg och Thomas fylletunna – men alla dessa traditioner och fler därtill kommer att få sin förklaring under kvällen”, lovar hon.

foto: Örebro-Kuriren/digitalt arkiv 1954