Örebroare bakom ny “civilkurage-app” – underlättar att få hjälp i otrygga situationer

Många svenskar känner sig otrygga på offentliga platser. Med målet att vara med och bygga en större känsla av trygghet runtom i världen har örebroarna utvecklarna Johan Greus och Fredrik Simón tagit fram appen Millijoin. Efter tre månader har appen användare i 40 länder.

– När vi såg ett stort problem och kände att vi hade en bra lösning på det var vi tvugna att göra något åt det. Det känns otroligt roligt att folk redan visar så stort intresse för en tjänst som denna. Vi människor vill generellt sett hjälpa varandra när det behövs. Detta är ett bra exempel på det, säger Fredrik Simón, utvecklare och medgrundare till Millijoin.

Svenska Millijoin vill skapa tryggare miljöer runt om i världen genom att göra det enklare för människor att hjälpa varandra. Millijoins civilkurage-app, underlättar för människor att be om hjälp när de befinner sig i otrygga situationer. Via en chatt får användaren möjligheten att beskriva sin situation för att enklare få hjälp. En notis skickas sedan ut till alla medlemmar i närheten.

– Det finns redan en rad säkerhetsappar på marknaden, men ingen är i närheten av att göra det som Millijoin gör och tänker göra. Vi har från första början haft en galen vision om att vi ska göra hela världen tryggare. Och ju fler vi blir, ju bättre hjälp kan vi ge varandra, säger Fredrik.

25 procent av befolkningen känner sig oroliga och 31 procent av kvinnor känner sig otrygga i sitt egna bostadsområde på kvällarna. Det är den här utmaningen Millijoin vill möta. Målet är att förebygga våld och sexuella trakasserier genom att skapa ett community kring trygghet.

,