Vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna vann bostadspris – “Jag utlovar tårtkalas redan i morgon”

Örebro kommuns äldreboende Trädgårdarna vann pris i kategorin Bostadspris vid tisdagens Arkitekturgala på Cirkus i Stockholm. Trädgårdarna var även nominerade till Kasper Salin-priset för bästa byggnad. Trädgårdarna är ett vård- och omsorgsboende i Örebro som är ritat av Marge Arkitekter.

– Detta pris är oerhört stort och jag gläds med alla som varit inblandade, från idé till färdigt boende. Det här är ett kvitto på att personer med vård och omsorgsbehov tas på största allvar och jag kommer dela detta pris med personal och boendet på Trädgårdarna. Jag utlovar tårtkalas redan imorgon (onsdag) eftermiddag på boendet och hurrande så det ekar i väggarna, säger Per-Åke Sörman (C), ordförande programnämnd social välfärd.

Juryns motivering: “Ett vård- och omsorgsboende strax utanför Örebro med 81 smålägenheter, gjort med stor inlevelse i äldres villkor. Exteriörens enkla former anknyter till lantbrukets byggnadstyper både som form och i attityd. Trädgårdarna väcker känslor – både kring åldrandets villkor och arkitektens roll i samhället. Arkitekterna trollar yrkesskickligt bort de av nödvändighet uppställda villkoren för vård- och omsorgsboendet som bostad, arbetsplats och besöksmål, i en miljö som präglas av lekfullhet och omsorg i material och detalj. Intressanta flöden mellan platser för aktiviteter ger goda rumssamband och fina siktlinjer. Projektet är flexibelt och ger utrymme åt flera sorters liv. De gemensamma utrymmena har alla närhet till grönska; samspelet mellan gårdens rum och de halvklimatiserade trädgårdsrummen är poetiskt och vackert utformat. Trädgårdarna vänder sig inåt men har utomhuskänsla året runt”.

-Det är viktigt att kommunen visar vägen när det gäller att tänka nytt. En stor eloge till politiker som vågade ta beslutet att genomföra projektet och till tjänstemän, arkitekter och byggare som lyckats behålla kvaliteterna hela vägen, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun

Priset mottogs av bland andra stadsarkitekten Peder Hallkvist (se bilden) och kommunalrådet Per-Åke Sörman (C). foto: privat

,