Jazzlegendar och tysk orkester – Örebro kammarkör storsatsar på årets julkonserter

Det blir tre julkonserter med extra allt för Örebro kammarkör i år.  Dels framförs A Christmas Cantata av den välkände jazzmusikern Nils Lindberg, som själv kommer till Örebro för att medverka vid de tre konserterna. Dels har kören bjudit in den tyska orkestern Landes-Jugendjazzorchester Bayern och en tysk vokalensemble.

– I år blir det fullt spjäll och ett nytt grepp, säger dirigent Fred Sjöberg. Landes-Jugendjazzorchester Bayern består av 22 musiker. Örebro kammarkör har 35 sångare och den tyska vokalensemblen Animato tolv personer så det lär bli trångt i koret i S:t Nicolai kyrka.

De tre julkonserterna framförs 16 och 17 december och kommer inledas med ett pärlband av fina julsånger och även några psalmer, där publiken sjunger med.

– Det blir traditionellt och vackert med lite twist. När vi nu gästas av den här duktiga, tyska orkestern vill vi självklart dra fördel av det, så vi kommer ha storband med i psalmen Dagen är kommen och presenterar även ett nytt arrangemang på Adams julsång, mer känd som O helga Natt – ett arrangemang för två solister, kör, storband och orgel, det kommer bli helläckert.

Därefter är det dags för praktverket A Christmas Cantata, som består av flera satser, och då tar Nils Lindberg plats bakom flygeln.

– Att den här legenden väljer att medverka i våra konserter och spelar sin egen komposition tillsammans med körsångare, storband och solister ger en särskild glans över julkonserterna. Vi är så glada och hedrade över att han vill vara med.

– I år kan vi, i samarbete med S:t Nicolai kyrka, erbjuda publiken möjlighet att köpa numrerade platser vilket varit efterfrågat av publiken. Så det lönar sig alltså att köpa biljett i god tid, om man är ute efter en bra placering i kyrkan.

Landes-Jugendjazzorchester Bayern består av unga musikstudenter från flera högskolor/universitet i Tyskland och har samarbetat med Fred Sjöberg vid flera tillfällen. Vokalensemblen Animato, som följer med på turnén till Sverige, har gjort en CD-inspelning av A Christmas Cantata tillsammans med Landes-Jugendjazzorchester Bayern.