Slottet förvandlas till asiatiskt tempel – ljusshow med Allan Svensson som berättare har premiär på lördag

På lördag är det premiär för ”Den magiska maskinen”. Örebros nya julevenemang, en mäktig projektionsshow på Örebro slotts västra fasad. Örebrokompaniet kan idag avslöja mer om innehållet i showen.

I projektionsshowen ”Den magiska maskinen” gestaltas Örebro slott i olika kreativa varianter bland annat som ett asiatiskt tempel. Även tradition vävs in i showen via en tolkning av Viktor Rydbergs “Tomten” som läses av skådespelaren Allan Svensson, framförallt kopplad till Örebro för sin roll i TV-serien ”Svensson, Svensson” som utspelar sig i Vivalla. Han är dessutom just nu TV-aktuell med serien ”Gåsmamman”.

”Jag har aldrig varit med om något liknande jobbuppdrag. Det är något helt annat än att dubba Disney-filmer. Jag bara måste se showen live, för det kommer bli en imponerande tillställning.” kommenterar Allan Svensson ”Den Magiska Maskinen”.

Örebrokompaniet har arbetat intensivt med projektet under hösten. Målsättningen är att skapa ett återkommande evenemang för staden, en ny jultradition som ändrar innehåll år från år. Årets show handlar framförallt om att sprida julstämning och visa slottet på olika fantasifulla sätt för att tydliggöra stadens ikon ännu mer.

”Det blir en sprakande show som alternerar mellan lugn berättelse och visuell magi. Vi kommer även få stifta bekantskap med två små spännande figurer, ett par hasselmöss”, säger Louise Anestad Sarbäcken, Evenemangs- och varumärkesansvarig på Örebrokompaniet.

Förberedelserna pågår för fullt, vilket är svårt att undgå när man passerar slottet sedan några dagar tillbaka. En stor enhet innehållande tio projektorer har byggts upp på Storbron och torn för ljud har placerats ut i Svartån. Arbetet med showen har varit omfattande och en stor produktion har skapats på mycket kort tid.

”Det är ett team på cirka 30 personer i fyra länder som på olika sätt är och har varit inblandade i produktionen. Det som brukar tar sex månader har producerats på betydligt kortare tid. Ett fantastiskt team som återigen bevisar att allt är möjligt! berättar Richard Kennett, producent och Creative Director för ”Den magiska maskinen”.

Showen är kostnadsfri och passar alla generationer. Finansieringen av evenemanget sker i huvudsak genom medel av överskottet från sommarens Titanic-utställning samt från partners.

foto:Tommy Holl IBL

 

,