Alla volontärer inom Väntjänsten hyllas med jullunch

Alla volontärer inom Väntjänsten i Örebro bjuds på jullunch på den internationella frivilligdagen den 5 december, på Elite Stora Hotellet klockan 12-15. Väntjänsten har idag cirka 300 aktiva volontärer, som frivilligt ställer upp med sin tid och sitt engagemang, men det behövs fler.

Syftet är att skingra ensamhet och isolering hos äldre personer i Örebro med omnejd. Nya volontärer behövs kontinuerligt, då behoven är stora. Som ett tack för dessa frivilliginsatser ges olika former av uppmuntran. Julfesten är en av höjdpunkterna på året, skriver kommunen i en information.

Väntjänsten är en samverkan mellan föreningarna Hjärta till Hjärta, Axberg-Hovsta Röda Kors krets och Örebro kommun. En av volontärerna är Elisabeth Bragdén, aktiv sedan flera år tillbaka, som säger följande om sitt uppdrag:

– När jag gick till en av mina damer och hon öppnade dörren, så log hon med hela ansiktet. Det värmde så gott i mig. Vi satt och småpratade, drack kaffe eller tog en tur i parken vid fint väder. Vi fick en chans att prata. Det märktes att hon uppskattade att någon kom!

Fakta: Internationella frivilligdagen
Den 5 december är utropad av FN som den Internationella frivilligdagen. Dagen instiftades den 17 december 1985 av FN:s Generalförsamling och har därefter firats varje år runt om i världen. Studier visar att mer än varannan svensk engagerar sig i frivilligt arbete och detta sker på ett mångfasetterat sätt (källa: Befolkningsstudien, Ersta Sköndal Högskola). Internationella frivilligdagens syfte är att lyfta fram värdet av det engagemang som görs genom frivilliga insatser, och visa på vad frivilliga tillsammans kan åstadkomma för att öka livskvalitén i vårt samhälle.