Kårordföranden Alexander Duarte Tsegai bär fana på Nobelfesten

Studenter från i huvudsak Stockholm finns alltid representerade i fanborgen under Nobelfesten. Utöver det lottas två platser ut till övriga studentkårer i landet och i år vann Lundaekonomerna och Örebro studentkår. Det betyder att kårordföranden Alexander Duarte Tsegai är en av 53 studenter som ingår i fanborgen i årets Nobelfest. Plats och datum är som vanligt Stockholms stadshus den 10 december.

– Vi hade en diskussion i presidiet där vi kom fram till att jag skulle åka, berättar han.

Studenterna kommer först att äta middag i Paulirummet, som gränsar till Blå hallen där alla gäster sitter.

– Vid kaffet, innan Nobelpristagarna håller sina tal, är det dags för oss att börja jobba. Då tågar fanborgen in och det ska göras på ett speciellt sätt, i rätt takt och från olika håll.

I fanborgen ingår 29 fanor och åtta standarer och självklart kommer Alexander att bära Örebro studentkårs fana.

Studenterna står stilla under tiden som talen hålls, det handlar om uppskattningsvis en timme. Att stå stilla så länge är krävande och det är vanligt att några blir yra och svimfärdiga. Studenterna rekommenderas därför att dricka vatten under dagen och vid middagen – ja, så fort tillfälle ges.

– Det finns väldigt mycket rutin kring detta och det kommer att krypa runt folk som förser oss med vatten och dextrosol under tiden, berättar Alexander med ett leende.

Det går också att bli avbytt om man är för nervös eller känner att man har stått för länge.

Efter talen är studenterna välkomna att delta i dansen i Gyllene salen. Men de avråds från att bjuda upp kungligheter, Nobelpristagare, politiker och andra dignitärer.

– Men det sägs att det är vanligt att vi blir uppbjudna av gästerna, eftersom studentnärvaron är mycket uppskattad på Nobelfesten.

Efter dansen följer den officiella efterfesten på Karolinska institutet – Students’ Nobel Nightcap – där Alexander tidigare har jobbat som volontär. Men nu får han själv vara med och festa.

Alexander ser mycket fram mot att få representera Örebro studentkår på Nobelfesten. Nervös är han definitivt inte.

– Nej, jag är inte den typen som blir nervös. Jag är bara förväntansfull och tycker att det ska bli jätteroligt. Att få se Nobelfesten inifrån kommer att bli en upplevelse som jag kommer att bära med mig.

foto: Örebro universitet

, ,