Nytt vårdboende fick årets byggnadspris

Konkurrensen var hård, men i år gick Örebro kommuns byggnadspris till vårdboendet Trädgårdarna i Boglundsängen. Ett hedersomnämnande lämnades också till renoveringen av 1930-talshusen i kvarteret Mården.

Det vinnande byggprojektet är ett gott exempel på hur omsorgsfullt gestaltad arkitektur kan bidra till god boendekvalitet och arbetsmiljö. Beställare av projektet är: Örebro kommun/SKANSKA. Arkitekt för byggnad är: Marge Arkitekter. Arkitekt för trädgård är: Land Arkitektur.

Priset delades ut vid en ceremoni torsdagen.

Örebro kommuns byggnadspris 2017 går till Trädgårdarna i Boglundsängen
Ur motiveringen: ”Projektet visar på ett övertygande sätt hur man kan förhålla sig till omgivningen som den ser ut idag och till en oviss framtida stadsutveckling. Toppiga tak och mönstrade fasader gör huset lätt att känna igen. Det starka arkitektoniska greppet gör att huset självsäkert har landat på platsen. De grönskande innergårdarna vars väggar är täckta av träpanel är centrala i byggnaden. Gårdarna är placerade för att betraktas från många håll och användas av husets alla invånare.”

Om byggnadspriset
Örebro kommuns byggnadspris delades ut för första gången 2001 i sin nuvarande form. Redan 1981 instiftade kommunen ett ombyggnadspris. Under arkitektåret 2001 fick priset den bredare målgrupp det har idag. Kommunen vill bredda diskussionen om arkitekturen och samhällsbyggandet genom att lyfta fram goda exempel. Syftet är att stimulera byggandet av en estetiskt, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad. Priset består av en bronsplatta utformad av konstnären Rune Nordström.

,