Stenhammar Quartet knyts till Musikhögskolan – “unik möjlighet att lära av en professionell ensemble”

Stenhammar Quartet, en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter, kommer under 2018 att knytas till Musikhögskolan i Örebro som Artist-in-Residence. Samarbetet innebär ett utbyte av idéer som ger studenterna en unik möjlighet att lära av en professionell ensemble på högsta konstnärliga nivå.

– Vi får nu ytterligare tillgång till kunskapsfronten inom klassisk musik med speciellt fokus på kammarmusik, säger Mats Jansson, universitetslektor på Musikhögskolan som bland annat undervisar i kammarmusik.

 

Stenhammar Quartet är internationellt erkända som tolkare av Wilhelm Stenhammars verk, men också av samtida musik. Stråkkvartetten knyts till Musikhögskolan i Örebro under 2018 som ”Artist-in-Residence”, en globalt etablerad form för framstående konstnärer att arbeta med det egna skapandet i ett nytt sammanhang.

 

– Vi är stolta över att ha fått denna möjlighet och har stora förväntningar på samarbetet. Nu vill vi tillsammans med studenterna skapa en plattform för framtidens kammarmusik, Pär Öman.

 

Konserter, repetitioner och workshops med kvartetten kommer vara öppna för studenter och lektorer inom de konstnärliga ämnena på Musikhögskolan. Studenter får möta kvartettens musiker i en rad olika sammanhang där de tillsammans kan samtala och reflektera kring musikaliska tolkningar, konserterande och andra konstnärliga frågor.

foto: Bo Söderström