Då är det örebropremiär för Bläck eller blod – musikalen tar publiken tillbaka till Sverige 1789

Mellan 27 januari–24 februari spelas Riksteaterns och Örebro länsteaters samproduktion Bläck eller blod på Örebro Teater. Föreställningen har befunnit sig på sverigeturné sedan hösten 2017 och dess spelperiod avslutas nu i Örebro.

Bläck eller blod är en nyskriven musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg, vilka tidigare ligger bakom flera hyllade föreställningar hos Örebro länsteater. Däribland ”Amadeus”, ”Boxaren”, ”Lasse-Maja – musikalen”, ”Vredens druvor” och ”Carmen”. Erik Norberg är dessutom aktuell med librettot till ”Tummelisa” som avslutar sin spelperiod i helgen.

Med ett 30-tal nya sånger och elva skådespelare och musiker på scen tar denna musikal publiken tillbaka till Sverige 1789. Gustav III skräms av den franska revolutionen. Han drar in tryckfriheten och gör sig enväldig, vilket får den rasande adeln att kräva republik. Förvisad till sitt slott i Skåne gör den upproriske baronen Macklean sin egen svenska revolution: medeltida livegenskap byts mot skolor och ett modernt jordbruk. Men löftena om frihet och jämlikhet sätts på prov när husan Kajsa blir kär i både förnyelsen och den unge magistern Samuel. Och baronens släkting Ribbing vill ha hjälp att mörda kungen.

– Bläck eller Blod skildrar kampen för att göra Sverige till ett modernt, jämlikt, bildat och sekulärt samhälle. Macklean är mest känd för sina jordbruksreformer, men han var framför allt en upplysningsman, skolgrundare och hängiven republikan. Starkt inspirerad av den franska revolutionen. Den svåra fråga han ställdes inför var hur den svenska revolutionen skulle ske: med penna eller svärd, med bläck eller blod”, säger Erik Norberg.

I rollerna ser vi Anders Ekborg, Lina Englund, Pelle Bolander, Per Fritz, Sanna Krepper, Rolf Landberg, Linus Lindman, Mattias Redbo, Tobias Sondén, Peter Tikkanen och Lisa Werlinder. I föreställningen sjunger, agerar och spelar de alla instrument och musiken spänner över allt från folkton och pop till stora musikalnummer och rå punk.

foto: Riksteatern/ Länsteatern Örebro