Dags för final i elevernas kockduell – Ernst Kirchsteiger är med i juryn

Från början var det 400 elever från fyra av Örebros grundskolor. Nu är det bara elva elever kvar som ska tävla mot varandra i stadsfinalen av kockduellen. Vinnarna utses av en jury med bland andra Ernst Kirchsteiger. Och sedan bär det av till Restaurangakademin i Stockholm.

– Den här satsningen är bra för att synliggöra glädjen med att laga mat bland unga människor. Mina förväntningar inför finalen är att få möta entusiastiska ungdomar som vill visa sina kunskaper, det inspirerar mig jättemycket, säger Ernst Kirchsteiger som är med i juryn som ska välja ut vinnarna.

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever från hela Sverige med stor final i Stockholm i februari. En satsning för att locka fler till yrket

– Det är brist på kockar idag, det fattas 5000 kockar nationellt och varken här i Örebro eller i övriga Sverige så fyller vi platserna på restaurang- och livsmedelsprogrammen. Och satsningen har varit en succé med hög nivå på maten. Engagemanget har varit stort, både i branschen och bland lärare och elever, säger Maria Nordström som jobbar med utbildningsfrågor i Örebro kommun.

I finalen får eleverna en korg med råvaror och har sedan 50 minuter på sig att laga till en maträtt som ska falla Ernst Kirschsteiger och resten av juryn i smaken. Det blir en fartfylld tävling och matfest med Örebros begåvade grundskoleelever.

– Jag kommer titta på deras samarbete och stämningen i gruppen. Men även hur rent de arbetar, hur de tar tillvara på råvarornas egenskaper, konsistens och smak samt hur de får smakerna att samverka i rätterna, säger Ernst Kirchsteiger.

– Det kommer vara 200 personer i publiken så vi tror att det blir en riktigt härlig tävling och bra drag, säger Maria Nordström.

Vinnarna i finalen i Örebro kommer att få tävla på Restaurangakademin i Stockholm i riksfinalen den nionde februari. Förutom titeln Sveriges bästa högstadiekock står också 10 000 kr till klasskassan på spel.

När: 16 januari klockan 17.00

Var: Virginska gymnasiet

,