Ernst gav matnyttiga tips – elever tävlade i kockduell

På tisdagen tävlade elever från fyra högstadieskolor i en kockduell. I juryns fanns bland andra välkände tv-profilen Ernst Kirchsteiger. Vinnande lag bestod av Gry Sjökvist, Tilda Hermansson och Tyra Magnusson från Mellringeskolan.

I juryn satt även Roger Hjälm Katrinelund, Fredrik Lundquist Virginska gymnasiet, Erik Lindeberg Nora Bryggerikrog samt Anna Jakobsson yrkeslärare restaurang.

Örebrokuriren har tidigare berättat att kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever från hela Sverige med stor final i Stockholm i februari. En satsning för att locka fler till yrket.

– Det är brist på kockar idag, det fattas 5000 kockar nationellt och varken här i Örebro eller i övriga Sverige så fyller vi platserna på restaurang- och livsmedelsprogrammen. Satsningen har varit en succé med hög nivå på maten. Engagemanget har varit stort, både i branschen och bland lärare och elever, säger Maria Nordström som jobbar med utbildningsfrågor i Örebro kommun.

I finalen fick eleverna en korg med råvaror och har sedan 50 minuter på sig att laga till en maträtt som ska falla Ernst Kirchsteiger och resten av juryn i smaken. Lax var huvudingrediens i maträtterna som eleverna lagade till i Virginskas kök.

Se Örebrokurirens bilder från tävlingen.

,